Sinkens historie

Fra sink til RHEINZINK

Lenge før sink ble oppdaget som et metal, var sink allerede bruk  i produksjonen av messing og til medisinsk bruk.

Lenge før oppdagelsen av sink som et metall ble sinkmalm allerede brukt til å produsere kobber-sink legeringen messing samt sink salter til medisinske formål. Objekter laget av messing er kjent fra Babylonia og Assyria fra 3000 f.Kr., og fra Palestina fra 1400 - 1000 f.Kr.

Tilsetningen av sink til kobber ble første gang bevist gjennom et smykke fra ca. 500 f.Kr. funnet på Rhodos. Selv om sink ble brukt fra den datoen for å produsere messing, gikk det allikevel mange århundrer til det kunne identifiseres som et metall. Navnet "sink" kom først i generell bruk i det 17. århundre etter gjenoppdagelse av materialet.

Siden sink bare forekommer i naturen i form av forbindelser, ble det først produsert fra karbonat av sink, et sinksalt. Sink ble funnet å være spesielt egnet for legeringer med andre metaller og var derfor først og fremst brukt til å lage mynter. Selv om sinkmalm har vært i bruk siden bronsealderen, var det ikke før veldig mye senere at sinken ble oppdaget å være et element, dvs. et stoff som ikke kan brytes ned ytterligere. Sink ble vanligvis importert fra India til slutten av det 18. århundre og ble ansett å være svært kostbart.

Tidlig fremstilling og bruk i India og Kina

Metallisk sink ble produsert i India ca. 1200 e.Kr., og prosessen er beskrevet som produksjon av et nytt metall som ligner tinn. Det innebar oppvarming av sinkmalmen indirekte med trekull i en dekket smeltedigel. Dette frembragte sinkdamp, som ble avkjølt av omgivende luft i en kondensasjonsmottaker under smeltedigelen. Slik dannet man metallisk sink (figur 1).

Det var Marco Polo (1254-1324) fra Venezia som rapporterte produksjonen av sinkoksid i Persia. På denne tiden brukte perserne en løsning av sink vitriol (ZnSO4 × 7H2O) for å behandle øyebetennelser. Sinksulfat (ZnSO4) brukes i medisin som tiltrengende og antiseptisk selv i dag.

Ved 1374 hadde sinken blitt anerkjent av hinduer som et nytt metall, den åttende kjent i den dagen og alderen, og sinkproduksjon og -handel var allerede i gang på en begrenset skala ...

Du kan laste ned hele artikkelen som pdf.

 

 

Nedlasting
Merk for nedlasting. Se på først? Klikk på tittel be om å få den per post også Størrelse Type Språk Endring
Velg alle Velg alle
  
The History of Zinc
531 KB PDF English 09.04.13


RHEINZINK worldwide

Kontakt oss
+47 67540440