Rytmisk båthus i sink gjenopplivet – Chicago River

Chicago river har fått nytt liv med et båthus design i skifer og sink

Chicago river hadde lenge vært glemt, og gjennom årtider med en voksende forurensning i elven hvor ingen grep inn. Men i 2011 blei det for mye for borgermester Rahm Emanuel. Han satte i gang en storstilt plan for å gjenopprette elva og skape et nytt friluft området langs bredden.

For å få folk ned til vannet og få satt i gang utviklingen av området som et nytt hotspot skulle fire båthus plasseres på strategiske steder. Det første båthuset skulle ligge ved byens populære Clark Park på den nordlige bredden. Arkitektkontoret Studio Gang fikk oppdraget å tegne et oppsiktsvekkende båthus i skifer og sink, som blei innviet i slutten av 2013.

Dynamisk inngang til elven

Båthuset er bygget opp med strukturelle rafter, som gir bygget et taggete tak profil. Taket er designet i et stramt formspråk, hvor profilene på taket tar form som bokstaven M og en V vendt på hode. Det ikoniske taket er inspirert av en glide løs bevegelse, som fremgår når årene møter vannet og båten glir rolig framover, forteller ledene partner i Studio Gang Jeanne Gang: vårt ønske med den karakteristiske takflaten var å fange den poetiske rytmen og bevegelsen i roingen. Men samtidig avspeiler designet også den større bevegelse, byen har tatt imot en bæredyktig og rekreativ gjenoppbygging av Chicago River.

Zink på fasaden

Båthuset består av to bygninger, som er plassert ved siden av hverandre. Det første bygget har en etasje og designet for oppbevaring av ro utstyr. Det andre bygget har to etasjer. Her er det kontorer, fellesfasiliteter, et treningssenter og et basseng, det gjør det mulig for aktivitet inne når været er dårlig.

Båthuset dynamiske arkitektur understrekkes av fasaden, som er bekledd med skifer fliser og RHEINZINK-pre PATINA graphite–grey storrutesystem. Den grå fasaden spiller flott sammen med den gråaktige overflate på elven som skaper flott kontrast til bygningens varme indre hvor de har brukt tre. Treverket er også trukket på utsiden, hvor innsiden av balkonger og takoverheng er bekled med tre. Innenfor understrekker store takvinduer den dramatiske arkitekturen og sørger for rikelig mengder med dagslys til publikum.

LEED SILVER

Valget av naturmateriale er ikke tilfeldig. Chicago Boat Hause ved Clark Park er nemlig designet for å etterlate minst mulig CO2 fotavtrykk som mulig. Bygget er tegnet, slik at den tilpasser seg Chicagos skiftene årstider. Chicago blir også kaldt for Windy City, og har meget kalde vinter, blåsende vind og varme sommere. Dette varierende miljøet skulle båthuset klare uten og bruke store mengder energi, da gikk arkitekten inn for å få bygget LEED SILVER sertifisert, som stiller store krav til byggets energiforbruk. Gjennom å bruke naturlig materialer og energieffektiv design så lykkes Studio Gang å oppnå den ettertraktet sertifiseringen.

Sertifiseringen er ikke den eneste anerkjennelsen den amerikanske arkitekten har fått for deres bygg. Over hele USA er det nye båthuset omtalt, og arkitektene har høstet flere priser for designet, som signaliserer en helt ny tid for byens elv og beboere.     

Fakta om sinken

Det er brukt 650m2 RHEINZINK- prePATINA graphite-grey storrutesystem til fasaden. Man har brukt 186m2 RHEINZINK-prePATINA graphite-grey til inndekninger og detaljer.  Mens RHEINZINK strukturmatte AIR-Z er brukt under sinken.

Fakta om prosjektet

Arkitekt: Studio Gang Architects, IL

Byggherre:Chicago Park District

Blikkenslager: Sheet Metal Supply, LTD., Mundelein, IL

Areal: 2100 m2

Innviet: 2013

RHEINZINK worldwide

Kontakt oss
+47 9265 3500